Vítejte! Abyste se u nás cítili jako doma, našli vše rychle a na svém místě, používáme cookies. OK
Ještě nemáte svoji Srdcovku?
Je to lehké, stačí si jen vybrat.
0
Kašpárek je smutný
Váš košík je prázdný

Začínáme s příkrmy

Čeká vaše děťátko pověstná „první lžička“? Jak začít s příkrmy, abyste vše s přehledem zvládli, vaše malé si pochutnalo a netrápilo ho bolavé bříško? Čas prvních příkrmů nastává obvykle mezi 5. a 6. měsícem věku dítěte, do té doby je doporučováno výhradní kojení, pokud je možné. O optimálním období začátku přikrmování vašeho děťátka se poraďte s pediatrem.

Začínáme s příkrmy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak na to?

Podávání prvního příkrmu je dobré správně načasovat. Děťátko by nemělo být unavené, mrzuté, ani příliš hladové. Dětem z počátku většinou nějakou dobu trvá, než přijdou na to, jak potravu jazykem posouvat dál do úst, a proto se nedokážou dost rychle zasytit. Pokud by tedy měly v době jídla velký hlad, mohly by z toho být rozčilené a o to hůře a méně efektivněji jíst, čímž by vznikl začarovaný kruh: mám velký hlad, a proto pláču a protože pláču, nemůžu jíst a mám tedy hlad.

Kombinace potravin

Jako první druh zeleniny, se kterou se většinou u příkrmů začíná, bývá mrkev. Ta má tu výhodu, že nezpůsobuje nadýmání a mívá sladkou chuť, kterou děti preferují. Na druhé straně ale má tendenci způsobovat zácpu, což může být – obzvlášť pro malé děťátko, které bylo dosud zvyklé jen na tekutou stravu – dost zatěžující. Místo mrkve můžete tedy vyzkoušet dýni – i ona má nasládlou chuť a zácpu nezpůsobuje.

Jeden druh potraviny je vhodné podávat přibližně tři dny, aby si na něj děťátko zvyklo. Zároveň sledujte, zda se u něj neobjeví nějaká nežádoucí reakce (alergie, problémy s nadýmáním či vylučováním). Poté můžete zkusit přidat další novou chuť – samostatně nebo v kombinaci s již vyzkoušeným (některé děti například mohou mix dvou složek odmítnout, protože je v něm neznámá chuť; jiné si naopak na nový druh potraviny lépe zvyknou, pokud je v kombinaci s již známým).

Některé děti jsou odmala milovníky jakékoli zeleniny a s jídlem nemají problémy, jiné děti začínají pozvolněji a některé druhy příliš nepreferují. Pro druhý případ můžete vyzkoušet kombinovat v příkrmu vždy jednu sladší potravinu, která dětem „vylepší“ chuť celého jídla. Vhodná je vedle zmíněné mrkve a dýně také červená řepa, hrášek (z počátku raději pasírovaný, aby se do jídla nedostaly slupky, které mohou nadýmat) a batáty (sladké brambory, které jsou opravdu sladké, takže stačí přidat menší množství).

Po zhruba dvou týdnech od zavedení zeleninových příkrmů můžete zařadit maso. Podávat můžete libové hovězí, telecí, kuřecí, krůtí, králičí, vepřové i jehněčí. Neopomíjejte červené maso – je až třikrát bohatší na železo než maso bílé. Zkoušet můžete také rybí maso, buďte jen opatrní na kosti. Stejně jako u ostatních potravin, dbejte obzvlášť u masa na jeho původ a kvalitu. Bílkoviny můžete podávat také v podobě vaječného žloutku. Pokud jste v rodinném stravování zvyklí, že nemíváte maso každý den, nemusíte ho tak často podávat ani děťátku – o minimální potřebné týdenní dávce se informujte u pediatra.

Příkrmy v počátečním období pochopitelně nijak nedochucujte – nepoužívejte sůl ani cukr a pokud budete kupovat již hotové příkrmy ve skleničkách, sledujte také u nich, zda tyto ochucovadla (nebo jiné zbytečné či nežádoucí přídavky – například různé modifikované škroby) neobsahují. Kromě toho, že byste zbytečně zatěžovali dětský organismus, hrozí také, že si dítě rychle zvykne na výraznější chuti a jiné, neochucené jídlo bude odmítat.

Kojení a další nápoje

S kojením nepřestávejte ani po zavedení příkrmů. Po ukončeném šestém měsíci ale můžete jeho frekvenci postupně snižovat spolu s tím, jak děťátku přibývají další nemléčné chody. Z počátku se po prvních lžičkách příkrmu doporučuje dítko ještě dokojit, ale jakmile se dokáže jídlem dostatečně zasytit, můžete jedno kojení vynechat a na zapití zkusit nabídnout vodu nebo neslazený dětský čaj. Přirozeným způsobem se vám tak bude upravovat tvorba mléka a děťátko nebudete muset jednoho dne násilně naráz odstavovat, protože si bude postupně odvykat samo.

Nákup a příprava jídel

Pokrmy pro děťátko můžete buď sami vařit, kupovat hotové příkrmy ve „skleničkách“, nebo můžete oba způsoby kombinovat. Kupované příkrmy jsou ideální na cesty nebo na dny, kdy nemáte čas nebo elán vařit. K dostání jsou vedle hotových mixů také jednodruhové skleničky, které můžete přidávat do jídel vámi uvařených (například druhy zeleniny, které jsou v dané sezóně či lokalitě špatně k sehnání, nebo maso, které se opět ne všude dá zakoupit ve vyhovující kvalitě – navíc maso se, pokud máte jen slabší mixér, rozmělňuje dohladka poměrně obtížně, zatímco hotový masový příkrm bývá upraven optimálně).

Pro úpravu jídel se doporučuje vaření v páře, při kterém se uchová více vitamínů a dalších prospěšných látek. Pořídit si můžete i speciální multifunkční vařič, který umožňuje vedle úpravy pokrmů zároveň i jejich následné rozmixování.

Uchovávání příkrmů

Hotová jídla uchovávejte v chladu maximálně tři dny. Pokud chcete uvařit větší množství do zásoby, můžete si hotové příkrmy zamrazit – buď už hotové porce – ideálně v misce s víčkem, ve které můžete následně pokrm ohřát v mikrovlnné troubě a třeba ho v ní i děťátku servírovat (tato varianta je obzvlášť ideální, pokud bude vaše dítko hlídat a krmit třeba někdo méně znalý přípravy dětských jídel či vaření obecně – nebude muset v kuchyni tápat a vykonávat složitější postupy). Uvařit můžete také každou surovinu zvlášť, rozmixovat a dát zmrznout ve tvořítkách na led, takže vám vzniknou mini-porcičky, které pak můžete různě kombinovat a vytvářet různá jídla podle aktuální potřeby.

Dejte pozor, pokud chcete mrazit uvařené brambory – ty mají tendenci jakoby „zcuckovatět“, takže i když jste je před zmrazením rozmixovali dohladka, najednou jsou v pyré hrubší kousky (ze kterých se může malým dětem při jídle zvedat žaludek – to se dokonce může stát i u brambor hladce rozmixovaných – jejich struktura může být pro někoho dráždivá; v tom případě je na čas vyřaďte z jídelníčku a znovu zkuste, až si děťátko více zvykne na pevnou stravu). Proto je potřeba brambory po rozmrazení znovu promixovat, nebo je vařit vždy čerstvé.

Zavádění lepku

Zatímco ještě před několika lety se první kontakt s potenciálními alergeny spíše oddaloval, v současné době se doporučuje zavádět lepek v období mezi ukončeným čtvrtým a šestým měsícem. Toto je podle odborníků období takzvaného „imunologického okna“, v němž se zvyšují šance, že tělo přijme nové druhy potravin, aniž by při tom vyvolaly alergickou reakci. Riziko vzniku alergií je ještě nižší, je-li dítě v té době ještě nadále kojeno. Stejně jako u zavádění jiných druhů potravin, i zde platí, že začínáme s malým množstvím lepku, které v dalších porcích postupně navyšujeme a sledujeme, zda se neobjeví nežádoucí reakce.

Jak konkrétně lepek zavádět? Rozhodně se nemusíte omezovat na to, že budete dítku podávat (zbytečně sladké) piškoty či mu dávat ožužlávat tvrdé pečivo (některé děti jsou už odmalička velcí jedlíci a snaží se z pečiva ukousnout – byť třeba ještě bez zubů – velké sousto, což se jim buď daří a mohou se jím dusit, nebo se jim to nedaří a ony pak pláčou rozčilením). Vyzkoušet můžete třeba přidat do příkrmu trochu ovesných vloček (předem namočených a rozmixovaných), nebo instantní kaše – a to jak do zeleninových, tak i do ovocných příkrmů. Tyto kaše – zejména ty nemléčné a neutrální chuti – můžete využívat i jako přílohu k příkrmům, či k zahuštění příliš řídkého jídla.

Závěr

Při zavádění příkrmů se obrňte trpělivostí – jak už bylo řečeno – dětem může nějakou dobu trvat, než se s technikou přijímání potravy seznámí a než přivyknou novým a neznámým chutím. Pokud děťátko příkrmy stále odmítá nebo má po nich výrazné problémy s nadýmáním či vylučováním, můžete je na čas zcela vysadit, vrátit se k výlučnému kojení a zkusit to opět třeba za měsíc, až bude děťátko zralejší. A pokud máte jakékoli pochybnosti, vždy je vhodné je konzultovat s lékařem či jiným specialistou. Jak na krmení, aby bylo také zábavné, a jaké pomůcky k němu můžete využít, si přečtěte v tomto článku.

Diskuze

Přidat komentář k článku Začínáme s příkrmy

Napište nám